A balatonszárszói villasoron, az egykori Horváth-panzióban töltötte utolsó napjait a súlyos betegségből lábadozó József Attila. 1937. december 3-án este innen indult arra a sétára, melyről nem tért többé vissza.

A villasoron lévő, európai uniós forrásból 2012-ben megújuló, egykori Horváth-panzió ad otthont az új, állandó József Attila-kiállításnak. Ebben a házban töltötte utolsó napjait a súlyos betegségből lábadozó költő.

A kiállítás a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket az egész életműnek a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából, valamint magántulajdonban lévő dokumentumok, fotók, tárgyak segítségével. Az aktív befogadásra késztető, látványos belső térszerkezetben ritmikusan elrendezett anyag szellemi kozmosszá varázsolja az impozánsan tágas emlékezőhelyet. A térbe iktatott oszlopok, beugrók, pihenőszigetek révén részleteiben is bemutatja a költő tárgyi hagyatékát, lírai univerzumát, azt a példátlanul sokrétű költészetet, melynek az eszmélkedés mellett az emlékezés volt a legfontosabb ihletője.

Az érzelmekre ható, ugyanakkor tényszerű, érdemi információkat és szenzációs dokumentumokat (például József Attila félben maradt Rorschach-tesztjének megfejtését), eddig még nem publikált fotókat is felmutató tárlat egyedi a maga nemében. Szerelemvágyról, szenvedésről, halálról szól, mégis minden korosztály érdeklődésére számot tarthat. A családdal érkezőknek olyan játékos-kreatív közös befogadást kínál, amelyek segítségével a gyerekek is sok mindent megérthetnek a tragikus sorsú költő életproblémáiból és költészetéből.

Nyitvatartási idő:

Elő- és utószezon

Április 11.-Június 30. és Szeptember 1.-Október 31.
Kedd – Vasárnap: 10:00-17:00 óráig / Hétfőn: ZÁRVA

Főszezon

Július 1.-Augusztus 31.
Mindennap/ 10:00-12:00 és 14:00-20:00 óráig

Téli szezon

November 1.-Április 10.
Szerda – Csütörtök: 12:00-17:00 óráig / Péntek – Szombat – Vasárnap/ 10:00-17:00 óráig / Hétfőn és kedden ZÁRVA

Jegyárak:

Teljes árú jegy: 1000.-

Kedvezményes jegy (diák, nyugdíjas): 500.-

Családi jegy: 20% kedvezmény a belépőjegyek árából

Csoportos felnőtt jegy (10 fő felett): felnőtteknek 900 Ft, diákoknak 400 Ft

Csoportos kedvezményes jegy (10 fő felett): 400.-

SZOLGÁLTATÁSOK

József Áron és a szappanfőzés rejtelmei múzeumpedagógiai foglalkozás csoportoknak, családoknak Betekintés József Attila édesapjának életébe, és az 1900-as évek higiéniai szokásaiba. A résztvevők elleshetik a házi szappankészítés fortélyait, a foglalkozás végén pedig hazavihetik az elkészült szappanokat. A foglalkozás időtartama körülbelül 2 óra. Ajánlott korosztály: 11-12 éves kortól Ára: 400 Ft diákonként (belépőjegy díja) + 5000 Ft csoportonként (minimum 10 főtől/foglalkozás díja) A foglalkozást belépőjegytől függetlenül is lehet kérni!

Múltidéző szoba és könyvtár Az 1930-as, 1940-es évek tárgyait, divatját és hangulatát bemutató szoba. A felpróbálás és a fotózás ingyenes. A múzeumi könyvtár antikvár darabjait olvasva pedig bővebb információt kaphatunk a költő életéről.

WI-FI Hotspot az emlékház területén Ingyenes WI-FI internethozzáférést biztosítunk vendégeinknek.

Látnivaló jellemzői
Település: Balatonszárszó
Földvár kártya: Nem

Hírlevél A feliratkozással elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot

Segítségre van szüksége? A Tourinform iroda munkatársai várják hívását!

+36 20 435 4988

vagy írjon nekünk!