A térség települései

Legyen szép napod

2024 június 23.

vasárnap

22,7°C

  • hét

  • 27,3°C

  • ked

  • 28,9°C

  • sze

  • 30,2°C

            

Szólád Balatonszárszótól délre 4 km-re, a Somogyi-dombság lankái között fekszik.

A mai Református templom
 1896-ban épült. Az épület egy kisebb kert közepén áll, az utcavonalra merőleges, egytornyos, egyhajós, eklektikus teremtemplom. Felszerelési tárgyai közül az orgonát említhetjük.

A református templom előtti Első Világháborús Emlékmű Nagy József gazdálkodó kezdeményezésére Meggyesi Ferenc szobrászművész alkotta 1925-ben 48 hősi halott emlékére.

Szintén itt található a Második Világháborús Emlékmű, melyet Bondor István szobrászművész alkotott a második világháború 22 halottjának emlékére 1990-ben.

A Római katolikus templom 1775-1782 között épült, provinciális későbarokk stílusban. Az építkezéshez a szomszédos Balatonszemes határában lévő Mindszent kolostorrom téglaanyagát is felhasználták. A templom eredeti, 1800 körül készült berendezései a főoltár, a mellékoltár, a szószék és az orgonaszekrény.

A római Katolikus templom és a Református templom között kialakított Millenium parkban egy kopjafa emlékezteti a látogatókat a milleneum évére. A kopjafát Buda Ferenc készítette 2001-ben. A második kopjafa 2006. március 15-én avatták fel az 1848-as szabadságharc mártírjainak emlékére.

A Faluházat 1954. november 7-én avatták fel, akkor József Attila kultúrotthonként, a rendszerváltás után kapta a Faluház elnevezést. Az épület magába foglalja a balatonszárszói kihelyezett fiók gyógyszertárat is.

A falu központjától DNY-i irányban elterülő Halastavat 2005. májusában nyitották meg, ahol kellemes nyugodt körülmények között lehetőségük van a horgászat szerelmeseinek a kikapcsolódásra. A tó tavasztól őszig folyamatosan nyitva tart.

A település legnevezetesebb látnivalója az 1999-ben Henry Ford díjjal jutalmazott Löszpincesor, mely a II. világháborúban búvóhelyként is szolgált. A pincék hőfoka egész évben állandó, amely így kiválóan alkalmas bor tárolására. A pincesor a helyi rendezvények fontos helyszíne, minden évben főzőversenyt és folklór műsort tartanak.

A kijelölt túraútvonalon eljuthatunk a Kupa-Koppány vezér Emlékparkhoz, mely kegyhely, búcsújáró hely jelleggel bír, Szkíta Golgotának is nevezik. Balra a Balaton panorámája, jobbra a szelíd dombokkal, sűrű erdőkkel, gyönyörű táj bontakozik ki. E területre különleges szoborpark épült. Alul Attila szobra, Csaba királyfi székely kapuja, Baján kagán köve, Magyar táltos szobra, Koppány szobra, Babba Mária szobra, Veronika harangláb, Kettős kereszt mellette a Mónika kilátó. Később Szent László kiskápolna.

Innen egy kis sétával hamar eljutunk Somogy megye legmagasabb pontjához, az Alman-tetőhöz (316 m). Ennek közelében egy kilátót is felállítottak (314 m), ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környékre és a Balatonra.