A térség települései

Legyen szép napod

2024 május 24.

péntek

19,2°C

  • szo

  • 22,4°C

  • vas

  • 23,3°C

  • hét

  • 24,0°C

   

Kötcse a Külső-Somogyi dombság északkeleti részén a Balatonföldvár–Andocsi-hát magaslati nyúlványán helyezkedik el egy festői völgyben, a Balatontól 9 km-re. Legmagasabb pontja a Csillagó, 314 m, közelében található a 317 m magas Almán-tető, amely Somogy megye legmagasabban fekvő helye.

Kötcse Árpád-kori eredetű település, első említése egy 1229-es pannonhalmi összeírásban olvasható. A török hódoltság éveiben majdnem teljesen elpusztult, telepítése az 1700-as évek elején kezdődött meg. A dörgicsei és kisjenei Antal (Antall) család telepítő akcióinak keretében 1730-tól evangélikus és református, nagyrészt hesseni eredetű német családok érkeztek Kötcsére. Az evangélikus egyház hagyományait az evangélikus Erzsébet-napi búcsú, az úgynevezett Kötcsei Kerbájt keretein belül őrzik, melyet 2016-ban már 218. alkalommal rendeztek meg a faluban.

A hesseniek betelepítésével jelent meg a szőlőművelés, mint húzóágazat. 

Azóta is a kötcsei borvidék a leggazdagabb térségünkben. A helyi borászatok, pincészetek borkóstolók alkalmával ismertetik meg az ideérkezőkkel a különböző szőlőfajtákat és vezetnek be a borkultúra rejtelmeibe.

Somogy vármegye településeinek nagy részén a 18-19. században számos kisnemesi kúria épült. Különösen jellemző ez Kötcsére, ahol az egykori tizenkilenc kúriából, kilenc most is mesél a település múltjáról. Ebből kettő ma az iskolának és az óvodának ad otthont.