Vendéglátóhely

Legyen szép napod

2024 június 24.

hétfő

18,5°C

Balatonföldvár

  • ked

  • 28,9°C

  • sze

  • 29,9°C

  • csü

  • 26,5°C

    

A család több generáció óta foglalkozik szőlőtermesztéssel és borászattal. 1979-ben költöztünk a dél-balatoni Balatonföldvárra, vásároltunk egy pincét, a hozzá tartozó szőlővel.

Ekkor még csak hobbiként foglalkoztunk a szőlészkedéssel, borászkodással, csupán 400 négyszögöl szőlőt ápoltunk és erjesztettünk borrá. 1996-ban bővítettük pincénket, majd egy korszerű feldolgozót hoztunk létre Kőröshegyen. 

Eddig nagyrészt világfajtákat telepítettünk, de természetesen nem feledkezünk meg a rég elfeledett magyar fajtákról, a hungarikumokról sem, ezért keressük, vizsgáljuk, hogy mely vesszők éreznék jól magukat Kőröshegyen. Borászatunkban a hagyományt és a XXI. század technikáit ötvözzük.

A feldolgozás során törekszünk, hogy minél több értéket át tudjunk menteni a megtermelt szőlőből a borokba. Erjesztünk hagyományosan fahordókban és fakádakban, de hűtött körülmények között, zártan, saválló acéltartályokban is.

Boraink jellege, zamata tükrözi a termőhely sajátosságait: a szinte minden évben tüzes Kőröshegyi Rajnai rizling a mezei virágok illataival, ásványos zamattal, Kőröshegyi Pinot blanc sárgadinnyés, barackos zamattal, Szóládi Cabernet sauvignon a maga feketeribizlis, meggyes, néhány évjáratban zöldpaprikás, fűszeres illatával, a Pinot noir a cseresznyés jellegével, a Kőröshegyi Kékfrankos a mély színével, aszalt szilvára emlékeztető illatával, karakteres csersav tartalmával és ne feledkezzünk meg a Cabernet sauvignon rozéról sem, a maga üdítő gyümölcs-tengerével.

Céljaink között szerepel boraink minőségének és a vendéglátás színvonalának további növelése és természetesen a birtoképítés.

Balatonföldvári pincéjük nyitva tartása, ahol kizárólag bor értékesítéssel foglalkoznak: minden nap 16:00 és 18:00 óra között.

   

E-mail: podmaniczkyjanos@gmail.com

Telefonszám: +36 84 341 464

Honlap: http://www.podmaniczkypince.hu

Cím: 8623 Balatonföldvár Radnóti u. HRSZ. 14/15.