Látnivaló a térségben

Legyen szép napod

2024 április 20.

szombat

9,3°C

Szántód

  • vas

  • 11,1°C

  • hét

  • 12,9°C

  • ked

  • 13,4°C

A puszta mintegy harminc épülete eredeti állapotban őrzi egy majorság képét. Itt található a Dél-Balaton egyetlen akváriuma, mely a tó élővilágát mutatja be.

A településen már az avarkorban is éltek. A legutóbbi itt élt népek főként földműveléssel foglalkoztak, ezt egészítette ki csekély mértékben a kézműves ipar.

A települést először 1055-ben kelt Tihanyi Alapítólevél említi. Ebben az áll, hogy I. András király a tihanyi apátság alapításakor adományozta ezt a birtokot - többek között - a Benedek rendi szerzeteseknek.

A puszta jelenlegi állapotában egy 150-200 évvel ezelőtti birtok tipikus képét mutatja.

A kastély a puszta egyik legrégibb épülete. A tihanyi apátság jószágkormányzójának és gazdatisztjeinek, erdőmérnökeinek lakása volt. Már 1716- ban áll. Az 1880- as években, amikor Szántódpuszta újkori történetének második "virágkorát " éli, a kastélyt klasszicizáló stílusban átépítik. Ekkor kapja oszloptornácos, a vidéki nemesi kúriákra emlékeztető homlokzatát.

Az épületben ma iroda működik, többi termében különböző időszaki és állandó kiállítások tekinthetők meg. A puszta mintegy harminc épülete eredeti állapotban őrzi egy majorság képét.

Itt található a Dél-Balaton egyetlen akváriuma, mely a tó élővilágát mutatja be.

A borospince egyik szárnyának előterében ma borozó működik. A pincében járva a hatalmas hordók között szinte elvész az ember. A hatalmas, szépen ívelő téglakupolák, gondosan falazott boltozatok még a nem szakértő látogató számára is a szép építészeti alkotás látványát nyújtják. Mai neve Ádám Pince, mely étellel, hűtött italokkal, tájjellegű balatoni borok kínálatával, kitűnő kávéval és különféle ételkülönlegességekkel-hangulatos gyertyafény mellett- várja a pusztán séta közben pihenni vágyó vendégeket.

A vállalkozó kedvűek kipróbálhatják új játékunkat, az úgynevezett Puszta golfot. Lényege, hogy egy fapapucsos ütővel kell a kézilabda nagyságú bőrlabdát lyukról lyukra ütögetni, mindezt egy festőien szép legelőn.

Nyitva tartás: JELENLEG FELÚJÍTÁS MIATT ZÁRVA TART!

E-mail: szantodpuszta@nofnkft.hu

Telefonszám: +36 30 353 1688

Honlap: http://www.szantodpuszta.hu

Cím: 8622 Szántód Szántódpuszta