Látnivaló a térségben

Legyen szép napod

2024 május 29.

szerda

19,2°C

Szólád

  • csü

  • 23,6°C

  • pén

  • 22,1°C

  • szo

  • 18,6°C

Kupa-Koppány vezér emlékpark, szoborpark

A falusiak régóta ismerik a helyet - gyógyító erejéről. Talicskában tolták fel a nehezen mozgó öregeket, hogy gyógyuljanak. A legenda szerint Koppány vezér van itt eltemetve - "némileg" máshogyan történtek a dolgok ezer évvel ezelőtt, mint ahogy tanítják.

A régi öregek beszélik: "a negyvenes években a Csordás néni bivalyai ha egy bizonyos helyre lefeküdtek, bikacsökkel is alig lehetett őket elhajtani onnan; vagyis valamiféle energia is jelen kell, hogy legyen" – így Baksafalvi Soós László, akinek nemrég jelent meg Szkíta Golgota című kötete. – Úgy éreztem: itt nekem meg kell valósítanom régi vallásunk jelképes stációit.

A Kupa-Koppány vezér Emlékpark, szoborpark, kegyhely, búcsújáró hely jellegű: a „Szkíta Golgota".

Nyugat - Keleti irányból emelkedő módon, hármas halom formájában. Balra a Balaton panorámája, jobbra a szelíd dombokkal, sűrű erdőkkel, gyönyörű táj bontakozik ki.

E területre, alulról felfelé, nyolc-kilenc ütemben nyolc éves periódusban kilenc emlékművet hoztak létre.

Alul Attila szobra, Csaba királyfi székely kapuja, Baján kagán köve, Magyar táltos szobra, Koppány szobra, Babba Mária szobra, Veronika harangláb, Kettős kereszt mellette a Mónika kilátó. Később Szent László kiskápolna.


Somogy csúcsa az Alman-tető

A terület Kereki községhez tartozik de turistaúton Szólád – Nezde irányából közelíthető meg. Nezde falutól északi irányban Somogy megye legmagasabb pontja közelében áll a kilátó (316,4m), ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környékre és a Balatonra.

Cím: 8625 Szólád