Látnivaló a térségben

Legyen szép napod

2024 április 20.

szombat

9,8°C

Kereki

  • vas

  • 10,5°C

  • hét

  • 12,2°C

  • ked

  • 13,2°C

  

A Balatonhoz közeli Kereki község legfőbb nevezetessége a középkori várrom, ahova egy romantikus, természetközeli túra alkalmával is eljuthatunk. 

A szabálytalan alaprajzú, ellipszis alakú vár romjai a községtől délnyugatra, a Levelesi erdő északi részén emelkedő 283 m magas Várhegyen láthatók. 

A vár legnagyobb része téglából épült, követ csak egyes falrészek alapozásánál, a bejáratok, ablakok keretezéseinél, párkányoknál és az újonnan feltárt kaputorony alapjainál használtak. A vár bejárata a legkönnyebben megközelíthető déli oldalon volt, ahol fahíd vezet át az 5-6 m mély és 6-8 m széles várárkon a felvonóhidas kapujához. 

A déli kapu felett emelkedő kaputoronyhoz csatlakoztak a külső falhoz derékszögben épült lakószárny épületei, melyeket a külsõ falhoz hasonlóan téglából raktak, és a kisméretű várudvart fogták közre.

A vár romjai ma csak egy emelet magasságban állnak, azonban eredetileg kétemeletesek voltak. Legerősebb falmaradványa a délnyugati, 10-12 m magas saroktoronyszerű része, melynek hatalmas külső falsíkján 6 m magasságban hengerpárkány fut végig, benne gótikus kőmaradvánnyal és az emeletre induló folyosó boltozatának nyomaival. A várudvart övező fal és pillérei kb. 1,5 m vastagságúak.

2018-ban hivatalosan is bekerült a Somogy Megyei Értéktár értékei közé.

Több túraútvonal is vezet a várhoz, melyek megtalálhatóak az "Aktívan a régióban" menüpont alatt!

      

Cím: 8618 Kereki Dózsa György u.