Hely adatai

Legyen szép napod

2024 május 28.

kedd

16,8°C

  • sze

  • 20,6°C

  • csü

  • 22,3°C

  • pén

  • 20,8°C

Kupa-Koppány vezér emlékpark, szoborpark. A falusiak régóta ismerik a helyet - gyógyító erejéről. Talicskában tolták fel a nehezen mozgó öregeket, hogy gyógyuljanak. A legenda szerint Koppány vezér van itt eltemetve.

Kupa-Koppány vezér emlékpark, szoborpark. A falusiak régóta ismerik a helyet - gyógyító erejéről. Talicskában tolták fel a nehezen mozgó öregeket, hogy gyógyuljanak. A legenda szerint Koppány vezér van itt eltemetve.

A Kupa-Koppány vezér Emlékpark, kegyhely, búcsújáró hely jellegű: a „Szkíta Golgota".

Nyugat - Keleti irányból emelkedő módon, hármas halom formájában. Balra a Balaton panorámája, jobbra a szelíd dombokkal, sűrű erdőkkel, gyönyörű táj bontakozik ki.

E területre, alulról felfelé, nyolc-kilenc ütemben nyolc éves periódusban kilenc emlékművet hoztak létre.

Alul Attila szobra, Csaba királyfi székely kapuja, Baján kagán köve, Magyar táltos szobra, Koppány szobra, Babba Mária szobra, Veronika harangláb, Kettős kereszt mellette a Mónika kilátó. Később Szent László kiskápolna

Nezde szoborpark

A falusiak régóta ismerik a helyet - gyógyító erejéről.
Talicskában tolták fel a nehezen mozgó öregeket, hogy gyógyuljanak. A legenda szerint Koppány vezér van itt eltemetve - "némileg" máshogyan történtek a dolgok ezer évvel ezelőtt, mint ahogy tanítják.
Néhány évvel ezelőtt pár ember nekiveselkedett, és kegyhelyet kezdtek kialakítani.
Sok kilométerről látszó hatalmas szelídgesztenye fa uralja a vidéket.

A régi öregek beszélik: a negyvenes években a Csordás néni bivalyai ha egy bizonyos helyre lefeküdtek, bikacsökkel is alig lehetett őket elhajtani onnan; vagyis valamiféle energia is jelen kell, hogy legyen – így Baksafalvi Soós László, akinek nemrég jelent meg Szkíta Golgota című kötete. – Úgy éreztem: itt nekem meg kell valósítanom régi vallásunk jelképes stációit. Kupa-Koppány vezér emlékparkot, kegyhelyet Babba Mária- és Koppány-szoborral, Veronika haranglábbal.

Somogy csúcsa az Alman-tető

A terület Kereki községhez tartozik de túristaúton Szólád – Nezde irányából közelíthető meg.

Nezde szoborpark / Kilátó az Alman tetőről

Nezde falutól északi irányban Somogy megye legmagasabb pontja közelében áll a kilátó (316,4m), ahonnan csodálatos kilátás nyílik a környékre és a Balatonra.

Cím: Szólád