Hely adatai

Legyen szép napod

2024 június 16.

vasárnap

17,7°C

Balatonszárszó

  • hét

  • 25,8°C

  • ked

  • 29,8°C

  • sze

  • 29,3°C

A balatonszárszói villasoron lévő, Európai Uniós forrásból 2012-ben megújt egykori Horváth-panzió ad otthont az új József Attila-kiállításnak. Ebben a házban töltötte utolsó napjait a súlyos betegségből lábadozó költő.

1937. december 3-án este innen indult arra a sétára, melyről nem tért többé vissza. 19 óra 35 perckor a balatonszárszói állomásról induló tehervonat halálra gázolta. A kiállítás a költő életének utolsó időszakát idézi fel, és abból visszatekintve állít emléket az egész életműnek a Petőfi Irodalmi Múzeum anyagából, valamint magántulajdonban lévő dokumentumok, fotók, tárgyak segítségével.

Az aktív befogadásra késztető, látványos, új belső térszerkezetben ritmikusan elrendezett anyag szellemi kozmosszá varázsolja az impozánsan tágas emlékezőhelyet. A térbe iktatott oszlopok, beugrók, pihenőszigetek révén részleteiben is bemutatja a költő tárgyi hagyatékát, lírai univerzumát, azt a példátlanul sokrétű költészetet, melynek az eszmélkedés mellett az emlékezés volt a legfontosabb ihletője.

Az érzelmekre ható, ugyanakkor tényszerű, érdemi információkat és szenzációs dokumentumokat (például József Attila félben maradt Rorschach-tesztjének megfejtését), eddig még nem publikált fotókat is felmutató tárlat egyedi a maga nemében. Szerelemvágyról, szenvedésről, halálról szól, mégis minden korosztály érdeklődésére számot tarthat. A családdal érkezőknek olyan játékos-kreatív közös befogadást kínál, amelyek segítségével a gyerekek is sok mindent megérthetnek a tragikus sorsú költő életproblémáiból és költészetéből.

A Kiállítás kurátora: H. Bagó Ilona
Látványterv: Fákó Árpád, Zalavári Tibor
Múzeumpedagógus: Matkovics Diána


Tegyen virtuális túrát akár most!

E-mail: jaemlekhaz.szarszo@gmail.com

Telefonszám: +36 30 864 9134

Honlap: http://www.balatonszarszo.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=56:jozsef-attila-muzeum&catid=1&Itemid=149

Cím: 8624 Balatonszárszó József Attila utca 7.