Esemény részletek

Legyen szép napod

2024 május 31.

péntek

18,8°C

Balatonföldvár

  • szo

  • 21,8°C

  • vas

  • 23,1°C

  • hét

  • 22,1°C

Perseida - meteorraj Maxima éjszakája

Útvonal - 1,5 km:
Tourinform Iroda - Petőfi S. utca - Kelta sétány

Gyülekező: 19.00 - 19.30 óráig

Program: A "Csillaghullás túra" elején egy kis helytörténeti sétára hívunk mindenkit. A "Csillaghullás tóra" befejező állomásán a Balatonföldvári Magasparton, a Hajózástörténeti Látogatóközpont melletti füves területről nézze együtt velünk a Perseida - meteorraj maximuma éjszakáján a légkörben megsemmisülő meteoroidok felvillanását Kocsis Antal, a Balaton Csillagvizsgáló (Balatonfűzfő) csillagászának vezetésével. A „hullócsillagok” megfigyelése szabad szemmel történik!


A Perseidák megfigyelése közben lehetőség lesz egy nagy teljesítményű csillagászati távcsővel a nyári égbolt látványosságait is megtekinteni. Távcsővégre kerül a Jupiter bolygó felhősávjaival és 4 fényes holdjával, a Szaturnusz bolygó gyűrűrendszere és halvány holdjai, kettőscsillagok, csillaghalmazok. A nyári csillagképek és a hozzájuk kapcsolódó legendák is be lesznek mutatva. Természetesen csak derült égbolt esetén lehetséges a megfigyelés.
Kérjük, éjszakára hozzanak MELEG RUHÁT, POLIFOAMOT, PLÉDET, NYUGÁGYAT, KIS SZÉKET, ÉTELT, ITALT. Igaz ugyan, hogy az erős holdfény miatt (csütörtökön lesz telehold) a halványabb felvillanásokat nem láthatjuk, viszont a holdkorongon sok részletet figyelhetünk meg egy távcsővel.

A Magasparton várjuk azokat is akik, nem akarnak vagy nem tudnak ekkora utat megtenni. Pakolási lehetőség van a Kilátónál.

Ingyenes rendezvény!

E-mail: kozossegihaz@bknkft.hu

Telefonszám: +36 84 540 102

Honlap: http://www.bgkh.hu

Cím: 8623 Balatonföldvár Petőfi u. 1.