Balatonföldvár látnivalója

Legyen szép napod

2024 július 12.

péntek

28,3°C

Balatonföldvár

  • szo

  • 33,4°C

  • vas

  • 33,4°C

  • hét

  • 35,4°C

A sok előkészítő munka után 1905-ben megépült Balatonföldváron a kikötő, amelyet azóta többször bővítettek. Ma a Balaton egyik legnagyobb vitorláskikötője.

A számtalan szebbnél szebb hajó és vitorlás mellett látható a védettséget élvező ipari műemlék, a többtámaszú vasbeton gyaloghíd, mely a nyugati móló részén található. A Zielinszky Szilárd tervei alapján készült 102 méteres vasbeton híd, amely az ország egyetlen többtámaszú, vasbeton-szerkezetű gyaloghídja.

A keleti móló felé haladva láthatjuk Kvassay Jenő 1929-ben emelt emlékművét. A kikötő létesítésekor, a mederkotrás során keletkezett anyagból épült a kikötőben található Galamb-sziget.

A Kikötő bejáratánál találjuk az 1903-ban épült Balaton Casinot, amit ekkor nem a nagyközönség számára terveztek, hanem egy kb. 6-800 tagot számláló zárt társadalmi egyesület tagjainak. A reform kori társadalmi élet központja volt, később államosították, jelenleg magántulajdonban van.

A kikötő területén működik a nemzetközi színtéren is elismert Spartacus Vitorlás Egylet valamint a Balatonföldvári Vízisport és Vitorlás Egyesület. Ennek köszönhetően több versenynek is otthont ad a hajóállomás, úgy mint a Sárkányhajó verseny, a FISTER Tízevezős Fixüléses Bajnokság és a gyermekeknek rendezett, nemzetközi Csoki Kupa.

A bejáratnál több kultikus vendéglátóhely várja az ide érkezőket. A Marina Büfében legendásan finom gyros és többféle kézműves hamburger kapható, a Kárpáti Fagyizóban megkóstolhatja 2015 legfinomabb balatoni fagyiját, de ha hamisítatlan balatoni lángosra fáj a foga a Fapuma falatozóban megtalálja.


Vitorlázóknak:

Aki Balatonföldvárra érkezik, az a bejárattól balra, a Galamb-sziget mellett találhat vendéghelyet.

A földvári kikötő biztonságos, de észak-északnyugati szélben – ugyanúgy, mint a déli Balaton–part minden kikötőjében – van vízmozgás a medencében és figyelni kell a kihajózásnál is.

Felhívjuk a figyelmet a vitorlával történő behajózás tilalmára! Széllel igazából egyetlen kikötőhelyet sem biztonságos megközelíteni és igen erős a belső hajóforgalom is.

Kikötés után be kell jelentkezni a kikötőmestereknél, akik elintézik az ilyenkor szokásos adminisztrációt. A földvári kikötő előtti vízterület mindenütt megfelelő mélységű. Este figyelni kell viszont a bejárattól keletre található vízkivételi bójákra.

Parkolási díj (május 1. - szeptember 30. 9.00 - 21.00): 350 Ft/óra; napijegy: nincs - I.sz. parkolási zóna - Kiemelt parkoló övezet a Fesztivál tértől (Rákóczi Ferenc utca) a volt vízmű telepig (Somogyi Béla utca 26/2 hrsz.)

E-mail: ugyfelszolgalat@bahart.hu

Telefonszám: +36 84 310 050

Honlap: http://www.balatonihajozas.hu

Cím: 8623 Balatonföldvár Somogyi Béla u. 1.