Balatonföldvár látnivalója

Legyen szép napod

2024 június 16.

vasárnap

18,2°C

Teleki

  • hét

  • 26,4°C

  • ked

  • 29,5°C

  • sze

  • 28,6°C

             

Körülbelül 300 éve ültették. Magassága 12 méter, törzskerülete pedig 315 cm.

A somogy megyei Teleki határában, a szőlőhegy közepén van egy fa, amelyik már több évszázada árnyat ad a pihenni vágyónak, találkozó helyet a társaságra vágyónak, magányt az elmélkedőnek, és hűs teret a gyerekek önfeledt játékának. Körülbelül 300 éve ültették azt a házi berkenyefát, ami sok ember emlékezetébe bevésődött már.

Ordoszi Napsugár Alapítvány

Alapítványunk arra kéri Önt, ha egyetért célkitűzéseivel és a már megvalósított és elért eredményével, akkor támogasson bennünket anyagi és pénzügyi eszközeivel. Ha Ön megteheti, kérem keresse meg Alapítványunkat a Facebook oldalon és győződjön meg arról, hogyan valósította meg Alapítványunk az eddig kitűzött céljait.

Magamról:

Sebestyén Erzsébet vagyok és Telekiben, a Balaton déli partjához közel élek és lakom. Kilenc éve vezetek, -mint alapító-, egy a magyar őstörténelmét  és a magyarság eredetét kutató alapítványt. A kutatást a Kuratórium tagjainak segítségével végzem, akik szívvel-lélekkel dolgoznak a kijelölt célok megvalósításáért.

Az eddig elvégzett munkáinkból:

2012. augusztus 18. A Pálos Kegyhely avatása, mely a XVII. században Telekihez tartozott, de a határmezsgyék átalakítása miatt most Balatonszemeshez tartozik.

2012. szeptember 18-án a Telekiben található 300 éve Berkenyefa védelem alá helyezése.

2013. Az Év Fája versenyben a Teleki 300 éves Berkenyefa az Országos Erdészeti Egyesület Különdíját kapta.

2013. júniusában megnyílt ,,Az emberek Aranyban" régészeti kiállítás, melynek egyik szervezője az Ordoszi Napsugár Alapítvány volt.

2014. novemberében a Pázmány Péter Katolikus Egyetem BTK régészeti tanszéke Dr. Türk Attila vezetésével Balatonszemesen a Pálos Kegyhely ásatását elkezdte. Az Alapítvány anyagi támogatása mellett.

2015-ben az Alapítvány kuratóriumi elnöke, Czigóth Sándor, meghívást kapott a 3. Orosz - Magyar Uráli régészeti expedíció filmes dokumentáció elkészítésére. A film 2017-ben kerül nyilvános bemutatásra.

2016 tavaszán kapcsolataink felhasználásával, a Civil régészeti alappal együttműködve Pogányszentpéter- Iharos- Csicsó- és Szenta külterületén mikrotérségi régészeti kutatást szerveztünk. A kutatás során a négy település határának átvizsgálásával több középkortól korban távolodó régészetileg fontos területet sikerült pontosan behatárolni és több új régészeti lelőhely került látókörbe.

A kutató munkának következményeként a Magyar Nemzeti Múzeum és a PPKE összefogásában ez évben megvalósulhat a Pogányszentpéteri Pálos kolostor feltárása.

A többi régészeti objektum feltárása sajnos azonban még várat magára.

2016. októberében a 300 éves berkenyefa megóvása és újjá kialakítása, melyben a szakértői munkát a budapesti Garden Fasorkarbantartó Kft. végzi el az Alapítvány szervezésében.

A további terveink között szerepel:

A kegyhely fa szerkezetének felcsiszolása és újra festése. Kegyhelyhez út és járda kiépítése a látogatók számára.

Érvényes befogadott pályázatot adtunk be a Teleki templomhoz tartozó terület talajradaros vizsgálatának megvalósulására. Ennek a vizsgálatnak a célja a török korban létező vár nyomainak a felkutatása. A vizsgálat alapjául szolgálhat egy későbbi régészeti feltárásnak.

Az Alapítványunk kéri az Önök munkánkat megsegítő támogatását, kérjük segítsen nekünk adományokkal, illetve adója 1%-át nekünk adó nyilatkozatával.

Tisztelettel: 

                                   Sebestyén Erzsébet az alapítvány alapítója

                                           Czigóth Sándor kuratóriumi elnök

Elérhetőségeink:        Ordoszi Napsugár Alapítvány, 8626 Teleki, Rákóczi út 40.

                                     Telefon: 06 20 365 7203

Adószám: 18784921-1-14

Számlaszámunk: OTP 11743040-20073950


Forrás

         

E-mail: ordoszi.napsugar.alapitvany@gmail.com

Cím: Teleki Kültelek