A térség települései

Legyen szép napod

2024 május 28.

kedd

17,7°C

  • sze

  • 21,1°C

  • csü

  • 22,8°C

  • pén

  • 21,0°C

Balatonszemes a Balaton déli partjának közepén, a 7-es főút mentén, Budapesttől 130 km-re, Balatonlelle és Balatonszárszó között, egy enyhe lejtős dombháton fekszik. Megközelítése közúton és vasúton is jó, a fürdőszezonban gyakran közlekednek a vonatok és a buszok is. Budapesttől az M7-es autópályán is elérhető.

"Faluszemes", elsősorban a Budától déli irányba haladó főpostaút melletti fekvése, stációja miatt a történelem folyamán már nagyon korán ismert és kiemelt település volt. A lóváltású postaszolgálat egészen 1861-ig biztosította a forgalmat, melynek emlékét a nemrég felújított Postamúzeum épülete őrzi.

A településre ma is a családias hangulat jellemző: kempingjeik, üdülőik sok visszatérő vendéget fogadnak. Az utcák, a terek rendezettek a házak szépen gondozottak, a szemesiek szeretik falujukat. Rengeteg virág díszíti környezetüket, vendégszerető emberek laknak itt. A község egy dombhátra és annak lejtőjére, a vasútvonal feletti víztől alámosott magas domboldalra épült, a fürdőtelep, pedig a vasút alatt a tóparton húzódik, melynek központja a kikötő. A Balaton parti községek között elsők között állnak a sok zöld területtel, fával, parkokkal.

"Jövőnket, reményeink szerint a megépülő termálfürdő jelenti, melyet 2000-ben tártak fel nem messze a már említett Pálos kolostor romjai közelében és jelenleg folyik a megépítéséhez szükséges feltételek megteremtése. Az M7-es autópálya megépülése közelebb hozza az idelátogatni szándékozókat nemcsak nyáron, hanem egész évben."