Híreink, rólunk írták

Tájékoztató szálláshely szolgáltatók részére az idegenforgalmi adó 2020. évi bevallásáról

Tájékoztató szálláshely szolgáltatók részére az idegenforgalmi adó 2020. évi bevallásáról

A koronavírus-járványra hivatkozva a Kormány a turisztikai ágazatot érintő könnyítést hozott, amely szerint 2020. április 26. napjától 2020. december 31. napjáig a szálláshelyeken eltöltött vendégéjszaka után idegenforgalmi adót a vendégeknek nem kell fizetniük. A szálláshely szolgáltatóknak a helyi önkormányzat felé befizetési kötelezettségük nincs, azonban a be nem szedett adót be kell vallaniuk az adóhatóságnak.

A 2020. évi bevallásra vonatkozó előírások:

  • az egyébként megállapított, de be nem szedett adót a szálláshely-üzemeltetőknek havonta továbbra is be kell vallaniuk az önkormányzati adóhatóság felé elektronikusan, természetes személy magánszállásadóknak elektronikusan vagy papír alapon az erre rendszeresített nyomtatványon,
  • a bevallás határideje minden hónap 15. napja
  • a bevallásban továbbra is fel kell tüntetni az adóköteles és adómentes (kiskorúak stb.) vendégéjszakák számát.


Miért kell bevallást készíteni, ha a megállapított adót nem kell beszedni?

A jelen helyzetben a fent meghatározott időszakban adóbevételhez nem jutnak az önkormányzatok, de a szállásadók által, az önkormányzati adóhatóságnak bevallott idegenforgalmi adó alapján az önkormányzatok támogatást igényelhetnek a Kormánytól. Ezért a bevallások benyújtása nem csak kötelezettség, de a szállásadók és a város közös érdeke is.

Az adóhatóság felhívja a figyelmet, hogy a szállásadók vendégkönyv-vezetés kötelezettsége (gazdálkodó szervezetek esetében elektronikus vendégkönyv vezetése) és az NTAK felé jelentési kötelezettség továbbra is változtatás nélkül fennáll!


Forrás: www.balatonfoldvar.hu

Hírlevél A feliratkozással elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot

Segítségre van szüksége? A Tourinform iroda munkatársai várják hívását!

+36-84/540-220

vagy írjon nekünk!