Híreink, rólunk írták

Balaton Fagyija 2019

Balaton Fagyija 2019

Ha tavaszi Nyitott Balaton, akkor Balaton Fagyija! Hihetetlen, hogy máris eltelt egy év és ismét ringbe szállnak a balatoni fagyizók és cukrászdák a kitüntető címért. Idén már 13 helyet látogatott körbe a négy tagú bíráló bizottság egyetlen nap alatt! A kóstolás ugyan nem épp nyárias hangulatú napon történt, de még így is ki ne cserélt volna a zsűri tagjaival?

A zsűri tagjai:

Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke
Radnai Nikolett
Márton Sándor, a 2018. évi Balaton Fagyija készítője, balatonfüredi Bagaméri fagylaltozó
Erdélyi Balázs, a budapesti FRER Cukrászda cukrászmestere, a Magyar Cukrász Iparosok Országos Ipartestületének szakmai elnöke

A siófoki Dinasztia Cukrászda versenyfagylaltjai (Fotó: Krausz Andrea)

De hogyan is zajlik ez az irigylésre méltó pontozás?

A zsűri először a pultban szemrevételezi a remekeket, majd kezdődhet a kóstolás: íz, szín, illat, állag, dekoráció, kreativitás, technológia és természetesen még sok más tényező alapján születik meg a versenybe nevezett fagylalt értékelése.

A mezőny évre-évre szorosabb. Mint Fekete Tamás, a Balatoni Turizmus Szövetség alelnöke és a zsűri vezetője elmondta: sokféle ízvilággal, gyümölcsös és vízbázisú fagyival egyaránt találkoztak. Szerinte nagyon izgalmas, hogy egyre több helyen találkoznak olyan fagylaltmegoldásokkal, amelyek hosszas előkészítő munkával valósulnak meg, mert a fagylaltnak van egy a családhoz, vagy épp a településhez kapcsolódó története, ami izgalmassá, és sokkal érdekesebbé teszi az egészet. Azt is látjuk, hogy a balatoni cukrászatok áttérnek a helyi alapanyagokra, a környékben vagy a térségben termelt gyümölcsök, borok, tejtermékek kerülnek a fagyikba. Évről évre javul a minőség és keresik a Balaton Fagyiját, a visszajelzések is nagyon pozitívak. Azt szerettük volna elérni, hogy az a gasztroforradalom, ami országosan zajlik, és aminek fontos, lüktető motorja a balatoni gasztronómia is, az a fagylalt területén is ugyanilyen fantasztikus fejlődésen mehessen keresztül! – fogalmazott Fekete Tamás.


Forrás: likeBalaton.hu, Krausz Andrea

Hírlevél A feliratkozással elfogadja az adatvédelmi nyilatkozatot

Segítségre van szüksége? A Tourinform iroda munkatársai várják hívását!

+36-84/540-220

vagy írjon nekünk!